Lasten sävellystyöpaja

Lasten sävellystyöpaja sopii erityisesti ala-asteikäisille, mutta voidaan toteuttaa myös esim. yläaste- ja lukioikäisille.

Työpajassa käytetään Ateneumin taidesalkun kuvia sävellysten alkuinspiroijana. Lapset jaetaan pienryhmiin ja kukin ryhmä saa valita yhden kuvan, josta he tekevät sävellyksen. Sävellyksen tekemiseen voidaan käyttää koulun soittimia, paikalta löytyviä esineitä ja kouluttajan mukanaan tuomia erilaisia kanteleita ja rytmisoittimia yms.

Sävellystyöpaja voi olla myös kanteletyöpaja, jolloin sävellykset tehdään pelkästään kanteleilla erilaisia soittotekniikoita käyttäen. Katso blogikirjoitus ja videot Pornaisten Mika Waltarin koulun työpajoista.

Aikaa yhteen työpajaan tarvitaan noin 1,5 tuntia. Alussa käydään läpi käytössä olevat soittimet, mietitään ja kokeillaan niiden tuottamia ääniä ja selitetään sävellystyöpajan kulku. Lapset jaetaan pienryhmissä omiin tiloihin ja he saavat noin 15 min. aikaa tehdä ryhmässään pieni sävellys valitsemastaan kuvasta tai sen synnyttämästä ajatuksesta. Esitys voi sisältää myös improvisaatiota. Työpajan vetäjä ja luokan opettaja kiertävät ryhmissä ja antavat tukea tarvittaessa.

Annetun ajan päätyttyä lapset kootaan yhteen ja kukin ryhmä esittää oman sävellyksensä. Tämän jälkeen kerrotaan maalauksen alkuperäinen nimi ja tekijä. Jos niin halutaan, esitykset voidaan myös videoida, ja opettaja voi katsoa ne oppilaidensa kanssa myöhemmin ja keskustella prosessista ja sen herättämistä ajatuksista.

 

Tässä työpajassa innostetaan lapsia tulkitsemaan sävelkielellä maalauksen synnyttämiä tunteita ja ajatuksia. Säveltäminen lähtee improvisoimalla etsityistä ideoista, joista ryhmän jäsenet yhteistyössä koostavat valmiin kokonaisuuden. Samalla lapset tutustuvat Suomen maalaustaiteen merkkiteoksiin.

Työpajan mukana annetaan yksi kappale soitto-opasta Pisarassa laajat lammet. Lisäkappaleet 50% alennettuun hintaan.

Työpajan ohjaa Arja Kastinen. Yhden työpajan (1,5 h) hinta 200 € (sis. alv). Mikäli samalle koululle halutaan useampi työpaja, voidaan neuvotella paketille alennettu yhteishinta.

Ota yhteyttä: kantele@temps.fi tai puh. 0400797227