VS-kanteleprojekti

Ajankohtaista

14. joulukuuta 2013

Kesäkuun 2013 alusta Arja on työskennellyt vuoden kestävässä projektissa, jonka rahoittaa Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto. Projektin tavoitteena on elvyttää ja kehittää pienkanteleiden käyttöä musiikkikasvatuksessa Varsinais-Suomen alueella. Syksyn aikana Arja on vieraillut 14 kunnan alueella (Aura, Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Parainen, Pyhäranta, Raisio, Salo, Turku, Uusikaupunki, Vehmaa) ja kursseilla on ollut osallistujia yhteensä yli 40 koulusta ja päiväkodista sisältäen ala- ja yläasteen sekä esikoulun ja lastentarhan opettajia, ala-asteiden ja erityisluokkien oppilaita sekä päiväkoti- ja esikouluryhmiä. Kurssit ovat sisältäneet kertaluonteisia, parin tapaamisen tai tarpeen mukaan edelleen jatkuvia työpajoja sekä noin kahdeksan tapaamisen kursseja pienryhmille. Useimmat kurssit ovat olleet 5-kielisen kanteleen kursseja, mutta myös 11-kielistä kanteletta on muutamissa paikoin otettu käyttöön. (Projektin kautta on myös mahdollisuus hankkia edullinen Keijo Säterin valmistama perinteinen 11-kielinen.)

Kursseilla on opeteltu perussoittotekniikat ja kokeiltu erilaisten apuvälineiden, kuten mm. jousen, plektran, kynän ja slide-putken käyttöä sekä rytmisoittimien ja boomwhackers-putkien yhdistämistä kantelemusisointiin. Innostus on ollut suurta ja aikuisten kommentit hämmästyneitä: ”En tiennyt, että kanteleella voi soittaa näin monipuolisesti!” Lapset innostuvat poikkeuksetta erilaisista soittotekniikoista ja myös improvisoivat ennakkoluulottomasti. Tammi-helmikuulle on sovittu kursseja Vehmaalle, Pöytyälle, Auraan, Turkuun, Pyhärannalle, Maskuun, Loimaalle, Nousiaisiin, Uuteenkaupunkiin ja Saloon. Mukaan mahtuu vielä ja koulutus pyörii toukokuun loppuun. Kurssit ovat kouluille ja päiväkodeille ilmaisia, joten mahdollisuus kannattaa pikaisesti hyödyntää, jos kiinnostus herää. Tiedustelut: arja.kastinen@www.temps.fi