Retriittikeskus Pohjolan Valon pienkanteleviikonloput

Blogi

04. syyskuuta 2014

Kesällä 2014 Naantalin Rymättylässä sijaitseva retriittikeskus Pohjolan Valo järjesti kaksi pienkanteleviikonloppua ihanalla Suikkilan tilalla, jonka remontoitu päärakennus on 1850-luvulta ja ympäröivä 30 ha:n tila osittain meren ja suojellun järven rannalla.

Retriittikeskus Pohjolan Valo, päärakennus

Retriittikeskus Pohjolan Valo, päärakennus

Pienkantelekurssit kohdistettiin aikuisille, jotka haluavat pysähtyä hetkeksi musiikin äärelle ja virkistäytyä tuottamalla itse musiikkia omista lähtökohdista käsin. Alkeiskurssi oli kesäkuun lopussa (27.-29.6.) ja jatkokurssi elokuun alussa (1.-3.8.).

 

Anne Ranta, Retriittikeskus Pohjolan Valon omistaja.

Anne Ranta, Retriittikeskus Pohjolan Valon omistaja.

Alkeiskurssille ei vaadittu aiempaa kanteleensoittokokemusta tai musiikkitaustaa, ja soittimenkin sai halutessaan kurssilta lainaksi. Kurssilla opeteltiin 5-kielisen kanteleen perussoittotekniikat ja rohkaistiin oman musiikin tuottamiseen.

Alkeiskurssilaisilla oli myös mahdollisuus osallistua jatkokurssille, jossa käytettiin 5-kielisten lisäksi myös 10-15-kielisiä, syvennyttiin improvisaatioon ja soittotekniikoiden parempaan hallintaan, soittimen sointiin ja erilaisten sointivärien syntyyn.

Pääpaino oli kuitenkin edelleen kunkin soittajan henkilökohtaisessa suhteessa omaan soittimeen. (Kesällä 2014 alkeiskurssilaisista 5 osallistui myös jatkokurssille.) Opettajana toimi allekirjoittanut.

Lisäksi kursseilla tutustuttiin nykyisin pääasiassa käytössä olevien teräskielisten kanteleiden ohella myös aiempina vuosisatoina käytettyihin vaskikielisiin kanteleisiin ja niiden sointiin. Alkeiskurssille osallistuneen tanskalaisen Anne Bärlundin, ja jatkokurssille osallistuneen Riitta Uddin mietteitä voit lukea 29.9.2014 ilmestyvästä Kantelelehdestä (kantele.net).

 

Lauantai iltapäivän kuuntelutuokio

Lauantai iltapäivän kuuntelutuokio

Opetustunteja oli kumpanakin viikonloppuna 10. Lisäksi kurssiin kuului pienimuotoinen konsertti lauantaipäivänä, kun osallistujat saivat patjalla maaten kuunnella soittamani n. 45 min. improvisaation erilaisilla pienkanteleilla ~ päivätorkkutuokio!

Vapaahetkinä oli mahdollisuus vaellella Suikkilan tilan metsäreiteillä tai järven rannassa. Erityismaininnan ansaitsee lauantai-illan rantasauna sekä herkulliset kala- ja kasvispohjaiset ateriat ja aina lämmin teepannu!

 

 

Ihanat ateriat (photo Anne Bärlund)

Ihanat ateriat (photo Anne Bärlund)

Molemmat viikonloput olivat minulle mieleenpainuvia elämyksiä. Kurssilaisten intensiivisyys, asiaan paneutuminen, hienot keskustelut, ja ihmisten väliset kohtaamiset (luonnosta puhumattakaan), yhteinen musiikin kokeminen ja värikkäässä improvisaation maailmassa vaeltaminen erilaisten persoonien kanssa jättivät mieleen ainutkertaisia muistoja.

Tämä yhdistelmä oli täydellinen: ihanat tilat ja ympäröivä luonto, puhdasta, herkullista ruokaa ja aivan mahtavia ihmisiä!

Elokuinen lauantai-ilta saunalaiturilla

Elokuinen lauantai-ilta saunalaiturilla

 

 

 

 

 

 

Ensi kesänä uudelleen!!!!!!!!!!!!!! (26.-28.6. + 31.7.-2.8.2015).