Kanteletietokanta avautui 1.11.2014

Ajankohtaista

07. marraskuuta 2014

Suomen kanteleet on kartoitus- ja tutkimushanke, jonka tavoitteena on dokumentoida mm. valokuvaamalla ja mittaamalla kaikki museoiden ja yksityiskokoelmien historialliset kanteleet sekä hankkia soittimista muu saatavissa oleva tieto. Nämä tiedot julkaistaan avoimena tietokantana internetissä kaikkien halukkaiden saataville. Työn tulokset ovat välittömästi tutkijoiden, soitinrakentajien, soittajien, soitonopettajien ja asianharrastajien käytössä kotimaassa ja ulkomailla.

Hanketta johtaa dosentti, FT Hannu Saha ja jäseninä ovat Suomen kantelemuseon johtaja Kari Dahlblom, Kanteleliiton hallituksen puheenjohtaja Susanna Heinonen, kanteletaiteilija ja -tutkija, MuT Arja Kastinen, emeritusprofessori, FT Heikki Laitinen, soitinrakentajamestari, MuT Rauno Nieminen, kanteletaiteilija ja -tutkija, MuT Timo Väänänen sekä Kanteleliiton toiminnanjohtaja, musiikkipedagogi (AMK) Anna Wegelius.

Jos suvussasi tai vaikkapa kotiseutumuseossasi on kartoitukseen sopiva kantele, voit valokuvata ja mitata sen ja kirjata tiedot kanteletietokantaan: www.kanteletietokanta.fi. Tarkat ohjeet löytyvät Kantelelehdestä 3/2014 sekä tietokannasta (kun olet kirjautunut sisään). Tietoja voi myös lähettää postitse osoitteeseen: Kanteleliitto, Hämeentie 34 D, 00530 Helsinki.

Varsinais-Suomen alueella voit halutessasi ottaa yhteyttä Arja Kastiseen (arja.kastinen@www.temps.fi), joka tulee mittaamaan ja kuvaamaan soittimen.

Suomen kanteleet -hankkeessa kanteleet jaetaan kahteen ryhmään: 1) historialliset kanteleet eli soittimet, jotka on tehty ennen vuotta 1970 ja 2) nykyajan kanteleet, jotka on tehty vuoden 1970 jälkeen. Ensisijaisesti haetaan tietoa historiallisista kanteleista, mutta voit välittää tiedot myös uudemmista. Kustakin kanteleesta tulisi kirjata kaikki mahdollinen rakenne- ja käyttöhistoriatieto. Mistä kantele on kotoisin? Mikä on sen kielimäärä ja mitat? Rakennustiedoista kaipaamme – mikäli tiedotovat olemassa – rakentajan nimi, rakennusvuosi, rakennuspaikkakunta sekä – mikäli mahdollista – tiedot rakennusmateriaaleista. Lisäksi voi kirjata tiedot rakenteen erityispiirteistä
(esimerkiksi koristekaiverruksista, ääniaukon koristekuvioinnista, soittimen korjauksista eri aikoina jne.). Myös tiedot kanteleen omistajista, soittajista, käyttöyhteyksistä ja soitetusta ohjelmistosta ovat tärkeitä.

Kanteletietokantasivut Kantele3_2014digi