Emanuel Vigeland Mausoleum 12.6.2015

Ajankohtaista

12. helmikuuta 2015

Kesäkuussa 2015 starttaa innolla odotettu ja erikoinen projekti paikassa Emanuel Vigeland Mausoleum, Oslo.

FINNO-esite, kevät 2015 s. 28

FINNO-esite, kevät 2015 s. 28

Emanuel Vigelandin (1875-1948) museon mausoleumi Oslon Slemdalissa on tynnyriholvimainen huone, jonka akustiikka on hyvin erikoinen noin 20 sekunnin jälkikaikuineen. Tilassa on tehty musiikkiäänityksiä nimenomaisesti tätä pitkää kaikua hyväksikäyttäen. Koska kanteleissa itsessään on varsin pitkäkestoinen sointi, avaa erikoinen tila-akustiikka aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Usein pitkän kaiun tiloissa tehdään yksiäänistä ja hitaasti etenevää musiikkia, mutta koska vanhan musiikkikulttuurin kanteleiden viritys perustui puhtaisiin intervalleihin ja voimakkaaseen resonanssiin, haluan kokeilla niiden toimivuutta myös tällaisessa kiehtovan kaiun holvissa. Yhdistelmä on itse asiassa erittäin mielenkiintoinen; musiikillinen liike ja pitkä jälkisointi luo resonoivan, kerroksellisen tilan, jonka sisään muusikko voi rakentaa melodisia kaaria. Myös erilaisten soittotekniikoiden, kuten esim. jousen käyttämiseen synnyttää uudenlainen tila-akustiikka uusia näkökulmia.
Perjantaina 12.6. klo 19.30 on yleisökonsertti, joka myös äänitetään. Äänityksestä vastaa Taito Hoffrén/Aania.  Äänitteistä työstetään CD-julkaisu. Projekti on saanut tukea Alfred Kordelinin säätiöltä ja Suomalais-norjalaiselta kulttuurirahastolta. Konserttia edistää suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti FINNO.