Kuuden tunnin tutkiva improvisaatio

Ajankohtaista

16. tammikuuta 2017

Maanantaina 6.2.2017, Helsingin Musiikkitalon Black Box klo 15.00-21.00. Vapaa pääsy.

Kokeellinen matka vähäsävelisen, pitkäkestoisen musiikin vaikutuksesta ihmiseen.

Vuosituhansia vanhoja musiikkikulttuureita eri puolilla maailmaa yhdistää usein vähäsävelisyys ja improvisatorisuus. Itämerensuomalainen musiikkikulttuuri on vuosituhantisine juurineen kiehtova osa sekä mennyttä että olevaa. Kuusi tuntia kestävän tapahtumaspektaakkelin toteuttavat vuosisatojen takaiseen karjalaiseen kanteleimprovisaatioon perehtynyt Arja Kastinen (MuT) sekä Helsingin yliopiston Musiikki ja aivot -työryhmä vetäjänään tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi (FT).

Photos: Rimma Lillemägi ja Lasse Karjalainen

Photos: Rimma Lillemägi ja Lasse Karjalainen

Musiikki ja aivot -työryhmä suorittaa tapahtuman alkutunteina EEG-mittausta sekä muusikolta että muutamalta yleisön edustajalta. Tutkimuksen tarkoituksena on päästä jatkossa mittaamaan soittamisen ja laulamisen aivomekanismeja luotettavasti myös esiintymisen aikana. Mari Tervaniemi kertoo tapahtuman alussa lyhyesti tutkimuksen taustoista ja tavoitteista.

Yleisöllä on mahdollisuus tulla paikan päälle ja poistua mielensä mukaan kesken tilaisuuden. Poikkeuksena 5 min. jakso n. klo 15.15–15.30 välillä, jolloin tila pidetään hyvin hämäränä ja tuona aikana yleisön ei toivota liikkuvan sisään tai ulos – vahtimestari ohjeistaa yleisöä salin ulkopuolella.

EEG-mittauksen toimivuuden takaamiseksi kaikki kännykät ym. bluetoothia käyttävät laitteet tulee sammuttaa ennen Black Boxiin saapumista. Istumapaikkoja on tuolien lisäksi myös tyynyillä lattialla. Kengät jätetään konserttisalin ulkopuolelle, joten omat villasukat mukaan! Halukkaat voivat kertoa kirjallisesti kokemuksestaan joko heti Black Boxin ulkopuolella haastattelukaavakkeeseen tai myöhemmin vapaamuotoisesti sähköpostitse. Tilaisuus äänitetään ja videoidaan tutkimuskäyttöä varten.

Klo 19.30 alkaen heijastetaan salin taustalle A.O. Väisäsen vuonna 1921 ohjaama dokumentti vanhoista karjalaisista häämenoista: ”Häidenvietto Karjalan runomailla”. Elokuvan on julkaissut Kalevalaseura DVD:nä vuonna 2006.

Tapahtuma on saanut tukea Jenny ja Antti Wihurin rahastolta.

http://www.uniarts.fi/uutishuone/kuuden-tunnin-improvisaatiosta-uutta-tietoa-musiikin-aivotutkimukselle

 siba_logot_MariTervaniemi