Säveltäen ja soittaen – SÄPE 2:n loppuraportti

Blogi

21. joulukuuta 2018

Opetushallituksen rahoittama ja Metropolia Ammattikorkeakoulun toteuttama SÄPE 2 eli Säveltämisen pedagogiikkaa musiikkioppilaitoksille on nyt tullut päätökseensä. Suvi Hartikaisen toimittama loppuraportti löytyy täältä: Säveltäen ja soittaen : Säveltämisen pedagogiikkaa musiikkioppilaitoksiin.

Julkaisussa kerrotaan alueellisten ryhmien toiminnasta, annetaan lisää uusia reseptejä toimintaan (ks. Säpe 1:n julkaisu Reseptejä säveltämisen ohjaukseen), pohditaan eri näkökulmista opettajan uskallusta heittäytyä uudenlaiseen, itselle mahdollisesti hyvinkin vieraaseen tapaan työskennellä ja lopussa luodaan katsaus musiikkioppilaitosten tulevaisuuteen ja kehitykseen.

Minä päädyin Säpe 2:een läntisen ryhmän toiseksi ohjaajaksi hieman sattuman kauppaa ja näin jälkeen päin tarkasteltuna hyvä niin. Koulutuksen aloitusseminaarissa hämmennyin kansanmusiikkipedagogiikan olemassaolottomuutta. Niinpä otin erääksi missiokseni saada edes jollain tasolla muiden säpeläisten tietoisuuteen kansanmusiikin oppiaineen jo 80-luvulta systemaattisesti jatkunutta luovan musisoinnin pedagogiikkaa. Osittain varmasti siinä onnistuinkin, mutta osittain en (-lukekaa oheinen julkaisu).

Kansanmusiikkipedagogiikka on jotenkin onnistunut ajautumaan oman kuplansa vangiksi. Onneksi asiaan on herätty ja keskustelun myötä nyt näyttää jotain uutta viriävän. Onhan se kumma, kun meillä on niin hieno pedagoginen systeemi olemassa, eikä kukaan tiedä siitä mitään!