Uusi video 1800-luvun viisikielisillä

Ajankohtaista

27. kesäkuuta 2019

Uusi video 1800-luvun viisikielisillä on julkaistu Arjan youtube-kanavalla. Kesäkuun 25. julkaistulla videolla on kaksi pohjoisen mallin mukaan alta koverrettua viisikielistä. Molemmat kopiot ovat Rauno Niemisen valmistamia. (Lue lisää: Soitin.)

Pohjoispohjanmaalaisen H. Roposen kantele vuodelta 1893 kuuluu Tampereen yliopiston kansanperinteenlaitoksen kokoelmiin ja on sijoitettu Kaustiselle Suomen kansansoitinmuseoon (tay229). Kanteleen koppa on haapaa ja erittäin kevyt. Kanteleessa on museon esinekortin mukaan ollut alkujaan ilmeisesti suolikielet, sittemmin metalliset. Tässä kopiossa on viskoosikielet, joiden ääni muistuttaa hevosenjouhikielten ääntä, mutta viskoosi pitää virityksen paremmin.

Toinen kantele on kopio vienalaisen runolaulaja Ontrei Malisen vaskikanteleesta vuodelta 1833. Kantele K1855:37 kuuluu Suomen kansallismuseon kokoelmiin. Kantele on koverrettu pohjoisen kantelemallin mukaisesti altapäin. Koppa on mäntyä ja melko raskas. Kielet ovat 1800-luvun yleisen tavan mukaisesti vaskilankaa, josta tuli myös nimitys vaskikantele.

Tässä sävelmässä kanteleet on viritetty kvintin päähän toisistaan; vaskikanteleen 5-kieli on sama sävel kuin viskoosikielisen 1-kieli (yksiviivainen es).