OTSA ja Improvisaation iloa Kansallismuseon Kesäpihatapahtumassa 28.8.2019

Blogi

18. syyskuuta 2019

Talvella 2018-2019 ryhdyimme seitsemän kansanmuusikkoystävyksen voimin työstämään ideaa itämerensuomalaisen musiikin juuriin pohjautuvista improvisaatotapahtumista, joissa ihmiset pääsisivät halutessaan myös osallistumaan musiikin tekemiseen. Tapahtumat olisivat myös kannanotto järkevämmän kulutuksen ja kestävämpien elintapojen puolesta.

Kansallimuseon Kesäpihan improvisaatiotapahtuman innokas osallistuja.

Projektin työnimeksi tuli OTSA – Osaaminen-Tunne-Syvyys-Ajatus. Ryhmään kuuluvat: Outi Pulkkinen, MuT (laulu, jouhikko), Sanne Tschirpke, MuM (laulu, erilaiset huilut, munniharppu), Jenni Venäläinen, MuM (kanteleet), Oskari Lehtonen, MuM (rummut ja perkussiot), Taito Hoffrén, MuM (laulu, shamaanirumpu), Eva Väljaots, BA (virolainen kannel ja hiiukannel eli jouhikko) ja allekirjoittanut eli Arja Kastinen, MuT (kanteleet).

Elokuun 28. järjestimme kokeiluluontoisesti ja talkoovoimin ensimmäisen tapahtuman osana Kansallismuseon kesäpihatapahtumia. Taito oli estynyt pohjoisen työkeikkansa takia osallistumasta, mutta me muut kuusi olimme inspiroituneina improvisoimassa. Tapahtumassa oli mukana myös kaupunkimehiläistarhaaja Georg Buhanist sekä Rihmasto-kokoonpano (Eira Tuohimaa ja Jutta Varis), joka esitteli mm. luonnossa kasvavien lähiraaka-aineiden ravintokäyttöä. Lisäksi soitinrakentaja Erkki Okkosen työpajassa yleisö pääsi kokeilemaan soittimen rakentamista uusiomateriaaleista.

Uskomattoman kaunis, aurinkoinen ja lähes helteinen elokuun ilta oli kuin luonnon hiljainen hyväksyntä kokoontumisellemme. Tapahtuman koko kolmetuntisen improvisoimme putkeen kokoonpanoja hieman vaihdellen. Yleisöllä oli käytössä erilaisia 5–15-kielisiä kanteleita apuvälineinä jousia, malletteja, plektroja, sekä erilaisia rytmisoittimia, pitkähuiluja, munniharppuja, suhistuspuu, lintupillejä yms.

 

Jenni ja sadekeppi.

Pieni mies ja pitkähuilu.

 

 

Sanne, Jenni, Eva, Oskari ja Arja lavalla – Outi kameran takana. Taustalla oikealla Erkki Okkonen ohjaa uusiosoitinten rakentamista.

Kokemus oli erittäin positiivinen, joten kehittelemme konseptia edelleeen ja jatkoa seuraa. Lämpimät kiitokset kaikille osallistujille ja tapahtumaan myötävaikuttaneille, joista erityiskiitokset Kansallismuseolle!