Uusi PDF julkaistu kolmesta Kansallismuseon 1800-luvun karjalaisesta koverokanteleesta

Ajankohtaista

06. tammikuuta 2020

Kansallismuseon kanteleista K1855:12, KF1178 ja K1763 on nyt julkaistu pdf kuvineen, mittoineen ja historiatietoineen. Ladattava pdf löytyy tämän sivun linkeistä sekä Tutkimus-sivulta muiden museokanteletiedostojen joukosta ja vielä myös Esitykset-sivulta.

Ilomantsista ja Korpiselästä hankitut kanteleet ovat päältä koverrettuja, kun taas Pielisjärveltä hankittu kantele on ns. pohjoista mallia eli alta koverrettu. Kanteleet ovat 12–13-kielisiä, mielenkiintoisia yksilöitä, joista on poikkeuksellisesti löydettävissä myös historiatietoja eli tietoja soittajista ja omistajista, jopa hieman niillä soitetusta musiikistakin.

K1855:12 on Axel August Boreniuksen vuonna 1877 Ilomantsissa ”Ukko-Niilolta” (Niilo Suihko) ostama 13-kielinen kantele, joka oli pitkään kadoksissa, mutta löytyi viime syksynä Seurasaaresta. Kantele on rakennettu Ruskealassa ja siinä on vaskikielet. Borenius merkitsi muistiin Suihkojen käyttämiä virityksiä ja sormituksia erikokoisissa kanteleissa.

13-kielinen Kansallismuseon kantele K1855:12 Ilomantsista (valmistettu Ruskealassa).

Kantele KF1178 on päältä koverrettu 12-kielinen, jossa kielet kulkevat rautaisen tallan yli. Kantele on ostettu vuonna 1893 Korpiselässä Hilppa Vornaselta (Antero Vornasen isä) ja kyljessä olevan vuosiluvun perusteella se on valmistunut vuonna 1875. Väisänen tallensi Hilppa Vornaselta kaksi 12-kielisellä soitettua tanssisävelmää vuonna 1916.

KF1178 on korpiselkäläisen Hilppa Vornasen 12-kielinen kantele Suomen Kansallismuseossa

Kantele K1763 on erittäin kevyt, alta koverrettu 12-kielinen Pielisjärveltä. Sen sisäsivuun kirjoitetun tekstin mukaan kanteleen on valmistanut talvella 1840 puolisokea mies Turunen.

K1763 on pielisjärveläisen puolisokean Turusen vuonna 1940 rakentama 12-kielinen

 

Kaikki kuvat ja tiedot sisältävä PDF-tiedosto: