Runoin kanteleleiri 16.-20.6.2021 Ilomantsissa

Ajankohtaista

03. tammikuuta 2021

Tervetuloa ainutlaatuiselle runolaulun ja kanteleen kesäleirille ilomantsilaisten runolaulajien maisemiin!

Sissolan pihapiiriä. Kuva: Sissosten Sukuseura Ry.

Kurssilla yhdistyy Suomen Karjalan kuuluisimman runolaulajan Simana Sissosen ja Kantelettaren lyyrisen runouden tunnetuimman edustajan Mateli Kuivalattaren perintö runolaulukulttuurin kanteleeseen.

Tällä kurssilla opit luovaa tekstin rakentamista runomitan mukaan, yhdysasentoisen näppäilytekniikan perusteet ja runolaulukulttuurin musiikin estetiikkaa. Saat työkaluja omatoimiseen runolaulumateriaalin etsimiseen ja omaan luovaan musisoimiseen tämän pohjalta. Erityisesti keskitytään ilomantsilaisten Simana Sissosen ja Mateli Kuivalattaren henkilöihin ja heiltä tallennettuun materiaaliin sekä annetaan laajemmin tietoutta rajakarjalaisesta runolaulukulttuurista. Opetussoittimina toimivat pienkanteleet viisikielisistä noin 15-kielisiin. Runolaulukulttuurissa käytettyihin kanteleisiin pääset tutustumaan museokanteleiden kopioiden kautta. Aikaisempi soittokokemus ei ole välttämätön. Kanteleen lainaus kurssin ajaksi on mahdollista.

Kurssi on suunnattu aikuisille ja osallistujia otetaan 15 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Majoituskapasiteetin varmistamiseksi sitovat ilmoittautumiset tarvitaan 29.1.2021 mennessä.

Kurssiohjelmaan sisältyy 27 oppituntia (ryhmäopetus, á 45 min.) + omaehtoista työskentelyä annettujen tehtävien pohjalta, Simana Sissosen ilta Sissolan pirtillä 16.6. klo 19, Mateli Kuivalattaren mystiikan ilta Parppeinvaaran Matelin aitoilla sekä nuotion ääressä FT Tenka Issakaisen opastamana pe 18.6. klo 19, konsertti Sissolan pirtillä (Liisa Matveinen & Tellu Turkka ja Arja Kastinen) 17.6. klo 19, illanvietto ja saunomista sekä osallistujien esityksistä koostuva päätöskonsertti Parppeinvaaran Runonlaulajan pirtillä 20.6. klo 14.

Videotuotanto Videotuotanto Vauhtiluiska Oy:n Jarmo Romppanen striimaa kurssin. Opetussessiot ovat maksullisen linkin takana (20 € / 2,5 h) ja iltaohjelmia pääsee seuraamaan vapaasti. Seuraa FB-päivityksiä.

Majoitus Majatalo PikkuPrihassa yhden, kahden ja kolmen hengen huoneissa. Saapuminen ja majoittuminen 15.6. illalla. Kurssihintaan kuuluvat aamiainen, lounas, päiväkahvi, päivällinen ja iltapala. Teetä ja kahvia voi keittää omatoimisesti.

Liisa Matveinen

Opettajina toimivat Liisa Matveinen (runolaulu) ja Arja Kastinen (kanteleet). Liisa (MuM) on perehtynyt syvällisesti Simana Sissosen ja Mateli Kuivalattaren runolauluihin. Arja (MuT) on erikoistunut 1800-luvun karjalaiseen kanteleimprovisaatioon ja museokanteleiden soitintutkimukseen.

Arja Kastinen Sissolan pirtillä kesällä 2020. Kuva: Armas Härkönen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurssimaksu on 480 €, josta maksetaan sitovana ilmoittautumismaksuna 100 € 29.1.2021 mennessä.

Leirin järjestää Temps Oy yhteistyössä Tmi Matvelin, Sissosten Sukuseura Ry:n ja Ilomantsin kansalaisopiston kanssa. Rahoitusta ovat myöntäneet Kalevalaseura, Rantalan Virta -kulttuuriyhdistys ja Musiikin edistämissäätiö.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: kantele@temps.fi, puh: 0400 797227