Kielilangan paksuus ja sointi

Blogi

27. toukokuuta 2014

Monilla kouluilla lojuu käyttämättömänä 1980-luvulla Kantele kouluun -projektin myötä Osuuspankkien sponsoroimana saatu puutappinen 5-kielinen. Ehkä suurin syy käyttämättömyyteen on puutappisen hankalaksi koettu virittäminen. Muutamilla kouluilla olen vaihtanut tällaiseen kanteleeseen vaskikielet, jotka puolestaan toimivat puutapeissa paremmin kuin metallitapeissa (ks. Katariinan koululla).

VS-kanteleprojektin tiimoilta tein kuluneena lukuvuonna yhteistyötä mm. Maskussa Lemun koulun opettajien kanssa. Aktiiviset opettajat saivat hankittua koulun käyttöön lisää kanteleita ja näitä huollettaessa vastaan tuli myös vanha OP-kantele, josta puuttui kaksi viritystappia. Kantele oli alkujaan tehty Kaustisen kanteleverstaalla, mutta siellä ei enää valmisteta puutappeja. Eipä hätää; Leppävirran Soitinrakentajilta löytyi apu tähänkin pulmaan ja uusien puutappien saavuttua aloin kokeilemaan kanteleeseen pronssilankaa.

Aiempien kokeilujen perusteella asensin ensin n. 0,40 mm langan. Viritystä sai nostaa pienen oktaavin h:hon saakka, ennen kuin sointi alkoi tuntua kelvolliselta. Viritin kanteleen siis rinnakkaiseen molliin teräskieliseen D-duurikanteleeseen verrattuna. Yhteissointi toimi ihan kelvollisesti, mutta aiempien kokemusten mukainen vaskikanteleen soinnin syvyys puuttui.

Päätin kokeilla paksumpaa, n. 0,45 mm pronssilankaa, ja sointi muuttuikin olennaisesti. Jokainen saa itse päätellä, mihin suuntaan: