Kolmen messinkilangan vertailu Billy Hornen 5-kielisessä

Blogi

19. lokakuuta 2014

Viime huhtikuussa testasin erilaisia messinki- ja pronssilankoja neljään Billy Hornen rakentamaan viisikieliseen. Nyt kokelin vielä kolmea erilaista messinkilankaa Suojärvi-replikaan (edellisen kokeilun kantele nro 1), jonka sointi jäi aiemmin uupumaan syvempiä ulottuvuuksia. Kanteleen koppa on koivua ja kansi kuusta.

Suojärvi päältä ja pohja_rajattu

Keväällä olin laittanut tähän kanteleeseen Malcom Rosen 0,40 mm English brass –messinkilankaa ja aloitin testailun nostamalla ensin säveltason puolisävelaskelen ylemmäs pienen oktaavin as:sta a:han. Jo pelkästään tämä pieni säveltason korotus paransi sointia selvästi. Kieli nro 4 katkesi virittäessä ja sama tapahtui uudelleen myös toisella messinkilangalla, Malcolm Rosen 0,40 mm Red Brass. Kielen katkeamiseen saattoi vaikuttaa paitsi säveltason nosto, myös vartaan terävä kulma:

Suojärvi replica_varras (800x533)

Kolmantena testilankana kokeilin hieman paksumpaa eli 0,44 mm English brass -lankaa.

Seuraavassa videossa on kuultavissa kaikki kolme sointia. Oli mielenkiintoista saada kovin erilaisia palautteita eri ihmisiltä. Paitsi henkilökohtaisten mieltymysten vaihtelu, kuulokuvaan voi vaikuttaa myös se, mitä odotamme kuulevamme. Voisi olla hauskaa kuunnella videon sointitestaukset ensin silmät kiinni.