Runoin kanteleleirin striimit 16.-20.6.2021

Ajankohtaista

24. toukokuuta 2021

Runoin kanteleleirin tapahtumia ja opetusta voi seurata verkkostriimien kautta leirin omalla youtube-kanavalla. Yleisötilaisuudet ovat vapaasti katsottavissa ja opetustunnit ovat saavutettavissa maksullisen linkin kautta. Livestriimaukset tekee Jarmo Romppanen Videotuotanto Vauhtiluiska Oy:stä.

Osa yleisötapahtumista julkaistaan mahdollisesti jälkikäteen. Tarkemmat tiedot tulevat kunkin striimin yhteyteen lähempänä julkaisuajankohtaa.

Opetusstriimit (jonkinasteiset sisältömuutokset todennäköisiä):

Kun olet ostanut striimin, voit seurata sitä julkaisun jälkeen milloin haluat – eli video on jatkossa linkin haltijalla vapaasti katsottavissa.

Ke 16.6. klo 9:00–11:30 Kanteleopetus /Arja Kastinen. (suomi/englanti) 5-kieliset e-mollissa, 10-11-kieliset D-duurissa.           1) Erilaisista pienkanteleista, asteikoista ja virityksistä 2) Ilomantsin koverokanteleista 3) Improvisaatioharjoitus 5) Runosävelmä nro. 168 ja muuntelun perusteita kanteleilla 6) Sovelletaan opittua muihin runosävelmiin (165, 258, 157)  7) Kuunnellaan joitain arkistoäänitteitä ja keskustellaan kirjoitetun ja kuulonvaraisen musiikin mahdollisista eroista                                    Osta striimi.

Ke 16.6. klo 14:00–16:30 Runolauluopetus /Liisa Matveinen (ainoastaan suomenkielellä). 1) runomitta, jalat, tavut, tyylikeinot, normaali- ja murrelmasäe 2) analysoidaan lyhyitä esimerkkitekstejä 3) opetellaan ensimmäinen sävelmä 168                                                 Osta striimi.

 

To 17.6. klo 9:00–11:30 Kanteleopetus /Arja Kastinen. (suomi/englanti) 1) Sävelmä nro 168 muunnelmien kanssa – keskustellaan kanteleen erilaisista rooleista runolaulun kanssa käytettäessä 2) Keskustelaan ja kokeillaan perussävelen paikan vaihtamista kanteleen asteikolla 3) Keskustellaan ja kokeillaan erilaisten rytmityyppien ja erimittaisten säkeiden yhdistelemistä (619 & 142, 166 & 637), kuunellaan esimerkki arikistoäänitteeltä 4) Improvisaatioharjoitus 5) Runosävelmä nro 165: eräs säestysstemma, erilaiset sointivärit 6) Runosävelmä nro 222: sovelletaan opittua, vaihdetaan metriikkaa 7) Keskustellaan tauon ja pienten yksityiskohtien merkityksestä, eri yksilöiden erilaiset kokemukset  Osta striimi.

To 17.6. klo 14:00–16:30 Runolauluopetus /Liisa Matveinen.  

1) Lauletaan eri tekstejä samalla sävelmällä 2) Lauletaan samaa tekstiä useilla eri sävelmillä             Osta striimi.

 

 

Pe 18. 6. klo 9:00–11:30 Kanteleopetus /Arja Kastinen. (suomi/englanti) 1) Improvisaatioharjoitus 2) Erilaisia/uudempia soittotekniikoita (osasävelet, mattaäänet, jousi, plektra, tikku, slide yms.)  3) Museokanteleiden kopioista ja niiden käytöstä 4) Osallistujien oma musiikki (improvisaatiot/sovitukset/sävellykset) 5) Hääsävelmiä (43, 44, 46, 82) & muutama uusi runosävelmä, jos ehditään (497, 672)                                                                                     Osta striimi.

Pe 18.6. klo 14:00–16:30 Runolauluopetus /Liisa Matveinen. 

1) tehdään omia tekstejä yksin tai ryhmässä 2) luodaan teksteille sävelmät tai käytetään jotain esimerkkisävelmää                                   Osta striimi.

 

 

La 19.6. klo 9:00–11:30 Kantele- & runolauluopetus /Arja Kastinen & Liisa Matveinen. (suomi/englanti)

1) Simanan ja Matelin kokonaisuuksien harjoittelua 2) Kantele- ja lauluosuuksien harjoittelua 3) Improvisaatioharjoituksia                  Osta striimi.

 

La 19.6. klo 14:00–16:30 Kantele- & runolauluopetus /Arja Kastinen & Liisa Matveinen. (suomi/englanti)

1) Simanan ja Matelin kokonaisuuksien harjoittelua 2) Kantele- ja lauluosuuksien harjoittelua 3) Improvisaatioharjoituksia                  Osta striimi.

 

Su 20.6. klo 9:00–11:30 Kantele- & runolauluopetus /Arja Kastinen & Liisa Matveinen.

Harjoitus konserttia varten.    Osta striimi.

 

 

Yleisötapahtumat

Simana Sissosen ilta 16.6. klo 19 Sissolan pirtillä Mekrijärvellä. Raimo Sissonen toimii oppaana. Liisa Matveinen laulaa Simanan runolaulua.

Konsertti Sissolan pirtillä 17.6. klo 19. Arja Kastinen soittaa museokanteleiden kopiota ja Duo Liisa Matveinen & Tellu Turkka laulaa Iro Sissottaren ja Mateli Kuivalattaren runoja. (Photo: Roosa Juvonen) [Tämä video on poistettu Teoston striimaussopimuksen määräajan umpeuduttua.]

Mateli Kuivalattaren mystiikan ilta 18.6. klo 19 ja noin klo 20. Ilta jakaantuu kahteen osaan. Ensin vierailemme Parppeinvaaran Runokylässä Matelin aitoilla, jossa Liisa Matveinen esittelee rakennuksia ja laulaa Matelin lauluja. Tämä osuus illasta saatetaan lähettää verkkoon jälkikäteen – tarkemmat tiedot ilmoitetaan striimin yhteydessä lähempänä tapahtumaa. Ilta jatkuu noin klo 20 iltanuotiolla, jossa FT Tenka Issakainen puhuu loitsuista ja kansanparannuksesta.

Leirin päätöskonsertti Runonlaulajan pirtillä 20.6. klo 14.  Kurssin osallistujat esiintyvät. Ohjelmistossa on Simana Sissosen ja Mateli Kuivalattaren runoja sekä osallistujien omaa kurssilla tehtyä musiikkia. [Tämä video on poistettu Teoston striimaussopimuksen määräajan umpeuduttua.]