KANTELEEN IHMEELLINEN MAAILMA -tapahtuma Helsingin Kaupunkikirjasto Oodissa 5.11.2023

Ajankohtaista

07. lokakuuta 2023

Tämä tapahtuma on osa SibA Kamu 40 vuotta Juhlasarjaa Kansanmusiikin koulutusohjelma on perustettu vuonna 1983: 40 vuotta taidetta, pedagogiikkaa ja tutkimusta kansanmusiikista Sibelius-Akatemiassa. Tätä kaikkea tuovat vuoden aikana esiin niin aineryhmän opiskelijat, opettajat, alumnit kuin emerituksetkin. Tervetuloa osallistumaan, kuuntelemaan, keskustelemaan ja juhlistamaan kansanmusiikin yliopistokoulutuksen merkkivuotta!

Heikki Laitinen (80 v.) ja Arja Kastinen (60 v.) vuosituhantisen kanteleimprovisaation lumoissa

Helsingin Kaupunkikirjasto Oodi, Maijansali, 5.11.2023, klo 13–16

Tule paikalle kantele kainalossa! Tai tule vain kuuntelemaan ja keskustelemaan! Paikan päällä on jonkin verran lainasoittimia niille, joilla ei ole omaa soitinta (viritys D-duuri).

Tapahtuma on kaikille avoin. Sen aikana tutustutaan 5‒15-kielisiin kanteleisiin ja niiden musiikkiin. Kantele on merkillinen soitin. Niin vanha, että kukaan ei tiedä sen ikää. Niin uusi, että jatkuvasti syntyy uusia soitinmalleja ja uutta musiikkia. Tässä tapahtumassa keskitytään vanhakantaiseen, vuosituhantiseen kanteleimprovisaatioon, kanteleen vanhimpaan musiikkiin. Vaikka siinä on mukana jotain hyvin vanhaa, se syntyy joka hetki uudestaan. Se elää ja muuntelee kaiken aikaa.

Musiikin lomassa keskustellaan kanteleimprovisaation estetiikasta, merkityksistä ennen ja nyt sekä mahdollisuuksista osana nyky-yhteiskuntaa. Lisäksi katsotaan musiikkivideoita samana päivänä julkaistavalta Kantervo-albumilta, joka on osa Arjan projektia Runolaulukulttuurin kantele ja luovuuden dialogi Taideyliopistossa. Heikin kanssa lauletaan runolauluja Väinämöisestä ja hänen ihmeellisestä kanteleestaan.

KANTERVO -albumi julkaistaan 5.11.2023. Albumi sisältää uutta musiikkia museokanteleiden kopioilla ja on osa Arjan tutkimushanketta Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Kansikuva Tuomas Ylönen.

Tapahtuma huipentuu yhteiseen pitkään improvisaatioon pienkanteleilla. Sen aikana uppoudutaan musiikkiin, joka ei ala eikä lopu. Se vain on olemassa, kuten on aina ollut ja tulee aina olemaan.

Heikki Laitinen on kansanmusiikin emeritusprofessori, Arja Kastinen on musiikin tohtori, kantelelisti ja Taideyliopiston vieraileva tutkija.