Yleisöä osallistava Kanteletupa-konsertti Helsingin Musiikkitalossa 11.2.2023

Ajankohtaista

10. tammikuuta 2023

Syksyn 2022 Kanteletupa-työpajat huipentuvat kolmanteen työpajaan Helsingin Musiikkitalon Organo-salissa 29.1.2023, joka on samalla kenraaliharjoitus 11.2.2023 klo 18 tapahtuvaan konserttiin.

Kanteletupa – yhteisöllinen aikamatka musiikin alkulähteille -konsertti on kokeellinen tapahtuma, jossa yleisöllä on mahdollisuus osallistua musiikin rakentamiseen. Paikalle voi tulla myös vain kuuntelemaan.

Photo: Paul Brück

Musiikin perustana on runolaulukulttuurin piirissä elänyt vuosituhantinen musiikintekemisen estetiikka, jossa musiikki ei ole kappaleita, vaan pitkäkestoinen jatkumo. Muuntuvat sointivärit, erilaiset asteikot ja soittotekniikat muodostavat sointikentän, jonka tapahtumat elävät osallistujien mukana. Yleisöä ohjataan keskittymään, kuuntelemaan ja seuraamaan oman toimintansa vaikutusta kokonaisuuteen. Konsertin vetävät Arja Kastinen (MuT), Pauliina Syrjälä (MuT) ja Eva Väljaots (MM).

Kanteletupa-konsertin alussa on lyhyt pohjustus, jossa myös uudet mukanaolijat ohjeistetaan konsertin kulusta. Paikalla on lainakanteleita niille, joilla omaa soitinta ei ole. Konsertti taltioidaan ja tapahtuman osallistujat voivat antaa kirjallista palautetta kokemuksestaan. Sekä kanteletupa-työpajoista että konsertista saatua materiaalia käytetään osana luovan dialogin tutkimushanketta. Konsertti sisältyy 40 vuotta kansanmusiikin koulutusta Sibelius-Akatemiassa -kokonaisuuteen.

Kanteletupa-työpaja sunnuntaina 29.1.2023 klo 12–14 Helsingin Musiikkitalon Organo-salissa. Kaikki tervetulleita! Työpajassa käytetään 5–15 -kielisiä pienkanteleita. Lainakanteleita on jonkin verran käytössä sellaisille, joilla omaa kannelta ei ole. Pääasiallisena soittotekniikkana käytetään yhdysasentoista näppäilytekniikkaa, jonka lisäksi leikimme jonkin verran myös muilla soittotekniikoilla.

Kanteletupa-konsertti lauantaina 11.2.2023 klo 18 Helsingin Musiikkitalon Organo-salissa. Liput 6,50–18 €.